2015.12.13. 13:00:32 9429 274

10+1 dolog, amitől könnyebben megy a koránkelés
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nem tudom, ki hogy van vele, de ahogy egyre hidegebb és sötétebbek odakint a reggelek, nekem annál nehezebben megy a korai kelés. Bizony, visszahúz a békés, melengető ágyikó meghittsége, nyugalma. De az emberlánya nem hagyhatja el magát, kénytelen furfangos trükkökhöz, akár mágiához is folyamodni.

Nehéz az ébredés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Nehéz az ébredés

Na jó, a varázslat egy kicsit túlzás, de néhány apró praktikával Te is elérheted, hogy a fagyos hajnalokon, reggeleken is frissen, fitten indulj neki egy újabb gyönyörű napnak!:-)

Felejtsd el a kakast!

Jópofának tűnhet, ha a telefonod kakast imitálva kukorékol, hogy felkeltsen Téged reggelente, de tényleg erre szeretnél ébredni? Vagy valamilyen éles „csörömpölést” választottál, hogy nehogy véletlenül elaludj hajnalok hajnalán? Most őszintén, valóban ez legyen az első hang, amit reggelente meghallasz? Válassz valami lágyabb dallamot, esetleg mondass fel pár kedves mondatot a gyerkőccel a telefonodra és pattanj ki az ágyból az ő hangjára! Meglátod, az a fránya hajnal nem is tűnik majd olyan frányának.

Kalkulálj!

Ha már reggel rohansz, kapkodsz, az az egész napodra hatással lesz. Stresszes leszel, és az előtted álló órák a lótás-futásról szólnak majd. Számold ki, mennyi időre van szükséged a nyugodt reggeli összekészüléshez és ennek megfelelően állítsd be a vekkert. Hidd, néha plusz 10 perc is csodákra képes.

Rend a lelke mindennek!

Spórolj időt magadnak azzal, hogy már este kikészíted a másnapi öltözetedet, összepakolod a táskádat, esetleg még a reggelidet is elkészíted. meglátod, milyen jó, ha ezek után nem reggel kell kapkodni. Sőt, az sem rossz, ha este, lefekvés előtt átgondolod, mi az, ami vár Rád másnap, milyen feladatok, találkozók, határidők teszik színessé és változatossá a másnapot.

Ha tiszta a levegő, az már fél siker!

Lehet, ennek a téli fagyokban annyira nem örülsz majd, de sokkal jobban és frissebben indul a napod, ha reggel engedsz egy kis friss levegőt a lakásba. Az új levegő felélénkít, hamarabb felébredsz és már indulhat is a nap.:-)

Ki az ágyból!

A reggeli ébredezést ne az ágyban vidd véghez, hanem inkább az első nyújtózkodás után folytasd a „magadhoz térést” a konyhában, fürdőszobában. Az ágy ilyenkor inkább visszahúz, légy erős, és bírd ki nélküle estig.

Fény, fény, fény!

A fény megakadályozza az „alváshormon”, vagyis a melatonin termelődését. Vagyis a szemed fényt lát, a tested tudja, hogy bizony ébresztő! Úgyhogy amint kinyitod a szemedet, villany „felkapcs”, függöny elhúz, redőny fel, és máris tettél valamit annak érdekében, hogy elinduljon a nap.

Ne feledkezz meg a reggeliről!

Igen, mert a reggeli a nap legfontosabb étkezése! Készíts magadnak valami finomságot napindító gyanánt, hogy energiával telve nézz szembe az előtted álló órák kihívásaival.

Legyen ritmusa a reggelednek!

Ha már reggeli indulásnak van egy rendszere, az egész napra kapott időddel jól tudsz majd gazdálkodni. Nem árt, ha beiktatsz magadnak olyan rituálékat, amelytől még kellemesebben indul a napod. Lehet az egy csésze forró kávé, egy napilap, híroldal átböngészése, egy kellemes futás, élénkítő torna, vagy egy finom zuhany is.

Az pihenésnek is megvan a maga ritmusa…

Bizony, pihenésünk alatt különböző alvási ciklusokon megyünk át: egy-egy ilyen fázis kb. 90 percig tart. Próbáljuk meg úgy időzíteni a felkelést, hogy az ébredés egy–egy fázis végére essen. Mondjuk, igyekezzünk „kerek” időt aludni: 6,5 vagy szerencsés esetben 8, esetleg 9 órát.

Ha nem jön álom a szemedre…

Megesik, hogy tudjuk, hogy aludnunk kellene, de a szemünk nem akar lecsukódni, egyszerűen nem vagyunk álmosak. Azért ha tudjuk, hogy szükségünk van arra az alvásmennyiségre, ami ellen testünk még tiltakozik, feküdjünk be időben, és hangolódjunk a pihenésre. Ha nem megy az alvás, társuk lehet egy jó könyv, vagy kedvenc magazinunk – néhány oldal, és garantáltan elálmosodunk. (Tapasztalat!:-))

Kis lépés a testnek, de nagy lépés a lelkünknek

Ha valamiért át kell állnod a koránkelésre, és van némi időd felkészülni erre, ne légy rest ezt megtenni! Ne hirtelen, egyik napról a másikra kelj fel például 2-3 órával korábban! Inkább minden nap állítsd a vekkert 15 perccel előbbre, hogy tested, lelked fokozatosan szokjon hozzá a hajnali ébredéshez.

Forrás: miss.at

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...