2016.01.26. 14:51:53 14094 327

1 hét és 7 különleges gyümölcs – Töltsd fel vitaminkészleteidet!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A tél vége felé egyre fáradtabbnak, nyűgösebbnek és enerváltabbnak érzi magát az ember. Kimerítjük vitaminkészleteinket, és könnyebben elkapjuk a betegségeket is. Ráadásul egyre jobban unjuk a narancs, mandarin, banán kombinációt, a finom eperhez, málnához és barackhoz pedig még jó ideig nem juthatunk hozzá.

Gránátalma fogyasztás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gránátalma fogyasztás

Szerencsére akad néhány különlegesség, amivel feldobhatjuk az étrendünket és felturbózhatjuk a vitaminkészleteinket. Igaz, nem tartoznak a legolcsóbb gyümölcsök közé, de az egészen biztos, hogy nagyobb kedvvel esszük majd őket, ha megismerjük jótékony hatásaikat, és egyszer, kétszer be tudjuk iktatni az étrendünkbe őket.

Hétfő – Gránátalma

A hét elején másra nincs is szükséged, csak egy szép, kerek gránátalmára. Az egyik legerősebb antioxidáns hatással rendelkező gyümölcs, amely képes megvédeni a szabadgyökök támadásától a szervezetet, így ha a hétvégén egy kicsit bűnöztél (édességekkel), lustálkodtál, alkoholt fogyasztottál, jó ha hétfőn ellensúlyozod ezt... Magas polifenol tartalma segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, C-vitamin tartalma pedig támogatja az immunrendszert. A gránátalma

Kedd – Avokádó

AvokádóAvokádó

Ezt a zöld gyümölcsöt inkább zöldségként fogyasztjuk, de attól még gyümölcs. Több szempontból is ott a helye a heti listádon, akár minden héten! Először is bajnok az E-vitamin tartalma, ami a nőknek rendkívül fontos. Felgyorsíthatja a sejtregenerálódást, és kiváló antioxidáns. Jót tesz a bőrnek, a hajnak és gyakorlatilag minden sejtünk hasznosíthatja. Ráadásul, a héja elég vastag ahhoz, ahogy a vegyi anyagokat távol tartsa a gyümölcshústól. A legnagyszerűbb azonban az avokádóban, hogy segíti az összes vitamin és ásványi anyag felszívódását, így nagyon tápláló. Készíts belőle egy jó kis guacamole kencét.

Szerda – Grapefruit

GrapefruitGrapefruit

Igen, igen tudjuk, hogy a grapefruit keserű, de akkor is isteni tízórai lehet, például egy szerdai napon. Feltölt energiával, védi a májat, jó hatással van a vérnyomásra, így ha éppen stresszesebb a munka, akkor jó ha azonnal elfogyasztasz egyet. Diétából nem maradhat ki, hiszen nagyon alacsony a kalóriatartalma, viszont laktat. C, K, B, E-vitamin tartalma gondoskodik az immunrendszer védelméről.

Csütörtök – Mangó

MangóMangó

Ha szerdán megetted a keserű grapefruitot, akkor csütörtökön egészen biztosan megérdemelsz egy édes mangót! Valószínűleg mára már el is fáradtál, úgyhogy nem fogod zokon venni az extra energiát, amivel a mangó ellát. Vigyázz, mert nagyon édes, így magas a gyümölcscukor tartalma is, ezt jó, ha tudod. Mindennek ellenére ideális nasi a szervezetnek, A, B, C, és E-vitaminban gazdag, így minden szerved megkaphatja ma is a szükséges ellátmányt. A mangó magas magnézium tartalma jól fog jönni egy stresszesnek ígérkező, hosszú munkanap előtt vagy akár közben is. Kálium, kalcium és vas tartalmának is örülni fog a tested.

Péntek – Licsi

LicsiLicsi

A trópusi licsi egy rendkívül zamatos gyümölcs, amelyet kiemelkedő C-vitamin, magnézium és foszfor tartalma tesz fogyasztásra érdemessé. Többféle B-vitamint is tartalmaz, így remekül kiegészíti az étkezésünket. Nagyon finom, és egy rohanós pénteken bármikor megehetünk pár szemet, kis méretének köszönhetően magunkkal vihetjük akárhova. Ellát minket energiával, és jó hatással van az emésztésre is.

Szombat - Khaki

Datolyaszilva félbevágvaDatolyaszilva félbevágva

A változatosság jegyében szombaton fogyassz egy kis datolyaszilvát, azaz kakit (khaki). Íze a barackra fog emlékeztetni, így jó kis nyáridéző eledel lesz szombat délelőttre vagy délutánra. A, B, C, E és P-vitamin is található benne, az ásványi anyagok közül pedig vas, nátrium, kalcium, kálium, magnézium és foszfor tartalma jelenthet segítséget a szervezetnek.

Vasárnap – Ananász

AnanászAnanász

Az ananász egy nagyobb falat, ezért is hagytuk vasárnapra. Jól ki fogja egészíteni a vasárnapi menüt. Rost tartalmának köszönhetően segíti az emésztést, a benne található boremalin nevű enzim segíti a fehérjék lebontását és gyulladáscsökkentő hatása is van. C- és B-vitamint, magnéziumot, vasat, káliumot és vasat is tartalmaz, így jó befejezés lesz egész hetes próbálkozásunknak.

Természetesen bármelyik nap, bármilyen gyümölcsöt elfogyaszthatsz, nemcsak az itt leírtakból. A lényeg, hogy a gyümölcsfogyasztás szokássá váljon, és változatosságot csempésszen az étrendünkbe.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...